Biografie

Jan Wouters

Na studies hobo, piano en zang aan de ‘Academie voor Muziek, Woord en Dans’ in zijn geboortestad Herentals, studeerde contratenor Jan Wouters (°1993) in 2013 af aan de kunsthumaniora van het ‘Heilig Graf Turnhout’ met de grootste onderscheiding, bij sopraan Nele Geerinckx. In 2016 bekwam hij het Bachelordiploma zang met grote onderscheiding aan ‘LUCA, School of Arts, campus Lemmens Leuven’. Zijn leraar was Gerda Lombaerts. In 2018 behaalde Jan het masterdiploma Konzertgesang aan de ‘Hochschule für Musik und Theater’ te München met grootste onderscheiding onder de vakkundige leiding van Fenna Kügel-Seifried. Hij volgde masterclasses bij Maarten Koningsberger (Amsterdam/ Parijs), Roberta Alexander (Rotterdam), Monica Benvenuti (Firenze), W. Stephen Smith (Juilliard, New York), Janice Chapmann/James Platt (Guildhall/ London) en Kai Wessel(Köln).

In 2013 werd hij eerste laureaat en winnaar van ‘Belfius Classics Brussel’ en laureaat van het ‘Prinses Christina Concours ’s Hertogenbosch’. Hij was tevens in september 2018 finalist en laureaat in het gerenommeerde ‘Internationale Vocalisten Concours ’s-Hertogenbosch’, behaalde in 2019 nog een tweede prijs op het concours ‘Triomphe de l’Art’ te Brussel, een zilveren medaille op de ‘1st Vienna International Music Competition’ en een gouden medaille op de ‘4th Manhattan International Music Competition’.
In januari 2020 werd hij bekroond met het ‘Gouden Label Jong Talent’ van Klassiek Centraal.

„Starken Eindruck hinterlässt auch Jan Wouters, dessen warm timbrierter Countertenor sich perfekt mit den Stimmen seinen Partnerinnen mischt.“

Münchner Merkur 2021 – Tobias Hell

Jan debuteerde in de opera ‘Flight’ van Jonathan Dove (München 2017), Tolomeo in ‘Giulio Cesare’ van G.F. Händel (München 2017) en  de rol van Herr C en Evangelizzatore in de nieuw geschreven opera ‘liminal space’(München 2018). Ondertussen staat zijn carrière niet stil.
In het seizoen 2019-2020 maakte hij reeds zijn debuut aan Opera Ballet Vlaanderen en zong hij in maart 2020 zijn roldebuut als Oberon in ‘A Midsummer Night’s Dream’ van Britten (Prinzregententheater München).
Met deze laatste rol sloot hij ook het seizoen 2021-2022 af bij Opera Zuid met voorstellingen doorheen heel Nederland.

Jan was tijdens zijn studies  al een veelgevraagd solist. Zo zong hij de altsolo’s in Messiah/Ode for the birthday of Queen Anne (Händel), Matthäuspassion/Johannespassion/Weihnachtsoratorium/verschillende cantates (Bach), Petite messe solennelle (Rossini), Stabat mater (Pergolesi, Vivaldi, Tuma), Gloria (Vivaldi), Come ye sons of art (Purcell), Te Deum (Charpentier), Nelson Messe (Haydn), Requiem (Mozart), Cavell mass (Mitchell) en Sea pictures (Elgar), wat tevens ook een wereldpremière was voor een contratenor om deze cyclus met orkest te zingen. 

Hij werkte daarnaast samen met verschillende orkesten waaronder ensemble Octopus, Philharmonie Zuidnederland, Münchner Rundfunkorchester en grote dirigenten als Karel Deseure, Jan Müller-Wieland, Ulf Schirmer, Hartmut Hanchen en Nicholas Cleobury.

Scroll naar boven